Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Konsert och allhelgonastämning

9 Nov , 2013, 13.22 Lina

 

Det var en mycket regnig och grå allhelgonalördag den 2 november. Och på sådana dagar behöver man känna lite värme och ljus, och kanske lite gemenskap. Det brukar vi och många andra lova att bjuda på i vår konsertreklam – och det är inte bara tomma ord.

Som känt kämpar så gott som alla kulturaktörer i dessa tider med att få stöd av företagssponsorer och närvaro av publiken, och för en damkör i studentlivet är det heller ingen självklarhet att fylla salen. Vi var många inom körlivet som ordnade konsert just förra helgen, och därför är det extra glädjande att vi alla hade publik. Tyska kyrkan var i lördags fylld av folk, koncentration och positiv energi. Jag vill dessutom tro att många var på plats inte bara för att stöda och uppmuntra sina nära i kören, utan för att körmusiken faktiskt ger publiken något.

Samhället är en krass plats just nu, och många som styr och ställer blir allt mer benägna att mäta värdet på kultur i pengar. ”Om vi lägger in pengar för att stöda er, vad får VI då ut av det? Kära kulturaktör, vad kan NI erbjuda oss? Smakar det så kostar det.”  Men kultur kommer väl fortfarande aldrig att ge stadig vinst, och skulle det vara målet vore det väl ingen poäng med att göra något svårt, något modigt, något som någon kanske inte tycker om. Det vi får som kulturkonsumenter kan inte mätas i pengar, och det förbryllar många: ibland får vi ju inte ens själva grepp om vad vi går hem med efter en konsert eller en teaterpjäs. Det är för att det vi upplever ibland kräver något av oss, att vi aktivt funderar igenom det. Och ibland kan vi bara luta oss tillbaka och njuta av vacker musik eller en berörande pjäs eller film. Men fortfarande kan vi inte sätta prislapp på upplevelsen.

Nu var Lyrans nordiska konsert Hungrande, törstande, sovande, älskande ingen svårbegriplig konsert. Men den kan ändå inte upplevas på distans utan kräver fysisk och kanske också emotionell närvaro. Ett varmt tack därför till er alla som kom och delade upplevelsen med oss! Fler upplevelser bjuder vi på i Ekenäs kyrka söndagen den 24 november kl. 18.00 då det är dags för adventskonsert!

PS. Har du sjungit med i Lyran för fem, tio eller fyrtio år sedan och undrar vad du kan göra för att hålla dig ajour och stöda Lyrans verksamhet? Bli medlem i Lyrans understödsförening Harpan rf. Det gör du lättast genom att skriva ett mejl till adressen harpan [ät] lyran-rf.com, så får du mer information.

Lyran och Akademens julkonsert 2008

 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.