Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

När öst möter väst genom Lyran.

3 Nov , 2014, 16.33 Lina

 

Östmöterväst

Höstens första konsert närmar sig med stormsteg, och det är inte vilken konsert som helst.
Öst möter väst, i Uspenskijkatedralen, torsdagen den 13.11.

Grundtanken i konsertprogrammet är enkel: väst möter öst. Lyran möter Uspenskijs skönhet från öst och den västeuropeiska musiken möter det östeuropeiska tonspråket. I Uspenskijkatedralen sjunger vi verk från Georgien, Finland, Spanien, Bulgarien och Vatikanen. Det är en spännande konserthelhet. Öst möter väst genom Lyrans sång, och det känns väldigt rätt, då vi är en kör i huvudstaden av det land som ligger precis på gränsen. Det känns häftigt att få vara en del det uppförandet.

Konst förenar och står ovanför nationella gränser och i musiken kan vi alla mötas, vem du än är, var du än är. I dagens läge är det skönt att känna att musiken är något vi har gemensamt på alla håll. I öst, i väst, i syd och i norr. Nästa veckas torsdag får man som lyssnare ta del av den tongåva dessa världsdelar gett varandra, och genom Lyrans uppförande höra hur de också kompletterar varandra. Det tycker jag är vackert, som europé, som nordbo, som Lyra.

/ Lina

Läs också

Kommenteringen är stängd.