Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Kvartettävling i Åbo

27 okt , 2014, 14.39 SophieAminoff

  Gallery

På lördagen ordnades den traditionella kvartettävlingen mellan Lyran och Florakören. Tävlingen ordnas vartannat år i Helsingfors och vartannat år i Åbo, där Florakören har sitt hem. I år var det florornas tur att agera värdinnor, och tre kvartetter från Lyran tog sig över till staden i väst för att förhoppningsvis ta hem vinsten.

Tävlingen går ut på att varje kvartett sjunger en på förhand vald obligatorisk sång, samt en valfri sång. Den obligatoriska sången i år var ”Till Österland vill jag fara” i arrangemang av I. Perdahl. Tävlingen bedöms av en jury som sedan ger feedback till varje kvartett och korar vinnaren. Priset är, förutom evig ära, kvartettens namn ingraverat på Kvartettkaraffen, som funnits till sedan 2001.

Kvartettkaraffen

Kvartettkaraffen fylld med vin för den vinnande kvartetten.

I år tävlade sammanlagt 5 kvartetter, 3 från Lyran och 2 från Florakören. Juryn bestod av Åbo domkyrkas kantor och körledare Anu Åberg, samt David Todd, en magisterstuderande i musik från London på dirigentutbyte i Åbo. Tävlingen var väldigt jämn och alla kvartetter hade valt väldigt olika men intressanta valfria sånger. Till slut gick vinsten till den välförtjänta kvartetten Viol från Florakören. På andra och tredje plats placerade sig däremot två lyrkvartetter 😉 Tävlingen var rolig och feedbacken från juryn mycket bra och användbar. Det är lätt att man glömmer fraseringen och att andas rätt då man är i en tävlingssituation, men ju mer man gör det, desto bättre blir man på det!

Efter tävlingen kopplade vi av med en sits ordnad av flororna och firade långt in i natten, eller i alla fall tills midnatt, då ett gäng trötta lyror tog nattbussen hem till Helsingfors. Kvartettävlingen är en väldigt fin tradition och vi ser fram emot att vara värdinnor för Florakören nästa år, då tävlingen ordnas i Helsingfors!

Läs också

Kommenteringen är stängd.