Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Gamla Studenthusets studenthistoria tar slut

27 Dec , 2013, 18.28 Lina

 

Nu sker det. Ett av Europas toppuniversitets studentkår har entydigt visat att de inte anser att kultur och dess egna kulturföreningar är något man behöver bry sig om eller värdera. Till studentkåren hör ett stort antal föreningar med olika verksamhet och kårens uppgift är att stöda dem alla. Det är inte fråga om särbehandling att en moderorganisation ser till att viktiga traditioner bevaras och föreningarnas praktiska och kulturella behov möts.  Tidigare års styrelsemedlemmar har uttryckt att de är förfärade över den sittande styrelsens linje. Gamla Studenthuset är nu ett hus utan studentkultur, bara ett hus.

Men den här diskussionen ligger redan i det förflutna. Vi har försökt diskutera och förklara vår ståndpunkt, och allt detta har avfärdats i både sakliga och osakliga ordalag.

Nu handlar det inte bara om en viktig fråga för tre körer och en orkester. Det handlar om (och har hela tiden handlat om) att försvara värderingar som vi tror på, värderingar som i dagens samhälle blivit allt svårare att försvara. Denna oerhört oroväckande trend, att man blundar för tradition, symbolik, och kulturens och kulturers värde och svär i pengarnas namn, är det som korporationerna nu allra mest har kämpat mot i sina försök att resonera med studentkårens styrelse och delegation. Vill man lyssna på hur diskussionerna fördes i delegationen den 17.12 finns en livestream från mötet sparad (ärendet behandlas i alldeles början och mer från och med 2:14.00).

Det  här handlar inte bara om oss, korporationerna, utan om beslutsfattarnas värderingar, om kulturens plats i samhället, och om hur det här beslutet har körts igenom: raskt, dialoglöst och med eurotecken i ögonvitan. Kulturaktörer i vårt land är beroende av samhällets stöd och kulturens värde ligger inte i ekonomisk vinst.  Och utan kultur är vi ingenting. Ska inte vårt ledande universitets studentkår visa ett bättre exempel än detta?

Mer information finns i korporationernas pressmeddelande 27.12 och Hbl, Helsingin Sanomat, Yle Uutiset och Svenska Yle har uppmärksammat frågan i dag.

HUS musikkorporationer vid Gamla studenthuset är Akademiska Sångföreningen, Ylioppilaskunnan LaulajatYlioppilaskunnan Soittajat, och Akademiska Damkören Lyran.

Läs också

Kommenteringen är stängd.