Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Första maj och stora upplevelser

2 maj , 2013, 12.04 Lina

 

Studentkörerna följer sina välbeprövade koncept under valborgsmässoafton och första maj, och varje års festligheter gör känslan av kontinuitet starkare. Till Lyrans vappenprogram hör Walborgsmatinén i Vikingasalen (Karl XII) där kören tillsammans med Akademen skålar in våren med somrig och medryckande repertoar. Många samlas vid Havis Amanda och fortsätter sedan till sina diverse fester. På första maj brukar vi lyssna på Akademens sång i Kajsaniemi varefter många lyror deltar i Akademens och Muntra Musikanters sillfrukost på Restaurang Kajsaniemi.

Lyror i Brunnsparken. Foto: Carolina Karvonen

Men i år var inget vanligt år. Diskussionerna kring musikkorporationernas (YL, AS, YS och Lyran) varande eller icke varande i Gamla studenthuset gjorde första maj till en mycket speciell dag för oss. Lyran tog sig undantagsvis till Brunnsparken för att dela ut kampanjballonger med texten ”Musiikki kuuluu Vanhalle” till ackompanjemang av Ylioppilaskunnan Laulajats sång och kluriga radio- och publikspeakar, allt medan sångarbröderna i Akademen förtjänstfullt skötte sin del av kampanjen i Kajsaniemi. Brunnsparkens vappfirare fick överraskningsvisor och serenader av en glad, solstänkt, ballongförsedd, ambulerande lyrrepresentation. Vi mötte bland annat studenter, lyror från 60-talet och glatt festfolk i alla åldrar. Det stod klart att vår närvaro uppskattades och tilltaget var den bästa möjliga formen av PR – att göra det vi är bäst på!

Efter sillfrukosten med Akademen samlades korporationerna utanför Gamla studenthuset, beredda för en storslagen uppvisning av vem musikkorporationerna är och vad vi kan. Mitt i Ylioppilaskunnan Soittajats traditionella Vapputanssiaiset stegade kring 100 sångare in i festsalen och framförde ett dånande Finlandia under ledning av Mikk Murdvee. Stämningen var så tät i salen att inte många ögon hölls torra, och den fantastiska energin fick efteråt urladdas i husets bar och på terassen. Musikkorporationerna har alltid samarbetat, men denna första maj blev sång- och spelglädjen och solidariteten speciellt uppenbar och underbar.

Framförandet kommer att publiceras på nätet och här på bloggen så fort filmen är klar. Musiken hör hemma på Gamla studenthuset!

Musikkorporationerna framför Finlandia på Gamla studenthuset. Foto: Anton Staffans

 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.