Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Studentkåren vid Helsingfors universitets (HUS) styrelse orsakar kulturskandal i Gamla studenthuset

24 apr , 2013, 09.11 vicetooni

 
PRESSMEDDELANDE 23.4.2013

Studentkåren vid Helsingfors universitets (HUS) styrelse orsakar kulturskandal i Gamla studenthuset

Musikkorporationerna vid Helsingfors universitet, det vill säga Akademiska Sångföreningen (AS), Akademiska Damkören Lyran, Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) och Ylioppilaskunnan Soittajat (YS), har informerats om ett ensidigt beslut av HUS styrelse. Styrelsen eftersträvar större vinst från Gamla studenthusets restaurangverksamhet och vill därför vräka de akademiska musikföreningarna som har verkat i huset sedan år 1870.

Musikkorporationerna godkänner inte HUS styrelses och dess ordförande Lauri Koskentaustas i hemlighet uppgjorda planer. Musikkorporationerna ser det därför som sin plikt att vidta åtgärder för att skydda musikkorporationernas unika historia, musikkorporationernas rättigheter och den kulturhelhet som Gamla studenthuset i dag representerar. Gamla studenthuset kan i detta hänseende jämföras med ett världsarvsobjekt.

HUS styrelse har genom detta beslut gått emot HUS egna stadgar och har även överskridit sina maktbefogenheter. Helsingfors universitets studentkårs stadgar förpliktigar styrelsen till följande:

”Gamla studenthuset. I fastighetsekonomin ska studentkåren fästa särskild uppmärksamhet vid att bevara Gamla studenthusets traditioner och trygga den verksamhet som studentkåren och olika studentorganisationer bedriver där.”

HUS styrelse åsidosätter också det faktum att musikkorporationerna har tagit initiativ då Gamla studenthuset byggdes, till en betydande del finansierat bygget och verkat i Gamla studenthuset sedan det invigdes. Musikkorporationernas position i Gamla studenthuset har ytterligare befästs i otaliga offentliga uttalanden och föreskrifter, samt framför allt i samband med branden i Gamla studenthuset år 1978 då musikkorporationerna aktivt deltog i räddnings- och restaureringsarbetet.

Gamla studenthusets musiksal har varit korporationernas hem sedan år 1870. AS, Lyran, YL och YS har under Gamla studenthusets tak skapat, fostrat och uruppfört en omätbar andel av den finländska musikkulturen. Detta arbete fortgår minst lika aktivt i dag, och korporationerna vill att Gamla studenthusets musiksal ska vara en levande vagga för den finländska musikkulturen också för kommande generationer.

Musikkorporationerna skapar och stärker kontinuerligt Helsingfors universitets och dess studentkårs anseende såväl i Finland som utomlands. De erbjuder också studentkårens medlemmar möjligheter att utöva och uppleva kulturrikedom i en unik och ojämförbart autentisk miljö.

HUS styrelse har inte framfört en enda motivering till påståendet att musikkorporationerna skulle vara ett hinder för en lönsam verksamhet i Gamla studenthuset. Hittills har man inte i HUS restaurangverksamhet utnyttjat den unika kulturmiljö som frodas i Gamla studenthuset för att stärka husets varumärke och på så sätt förbättra lönsamheten. Studentkårens ordförande Koskentausta hänvisar vagt till HUS-koncernens resultat- och vinstutdelningsmål. Detta är ett motbjudande argument i och med att HUS är en av världens mest förmögna studentkårer.

Musikkorporationerna anser att HUS styrelses förfarande är ett ofattbart försök att förstöra den levande finländska kulturhelheten som bildas av musikkorporationerna, arkitekturen och konstverken i Gamla studenthuset. Korporationerna kräver att planen ändras så att Gamla studenthusets musiksal även i fortsättningen får fungera som ett kulturhistoriskt betydande och livskraftigt centrum för studentkultur. Musikkorporationerna vill behålla sitt hem i musiksalen och genom ett fruktbart samarbete med HUS och en eventuell ny restaurangaktör upprätthålla och utveckla Gamla studenthusets unika kulturarv.

Gamla studenthuset den 23 april 2013

Jenni Bergman, ordförande, Akademiska Damkören Lyran

Kasper Sundström, ordförande, Akademiska Sångföreningen

Ilkka Penttilä, ordförande, Ylioppilaskunnan Laulajat

Laura Clewer, ordförande, Ylioppilaskunnan Soittajat

Närmare information och intervjuförfrågningar:

Jenni Bergman (Lyran): +358 40 5039862, ordforande@lyran-rf.com

Kasper Sundström (AS): +358 40 7471640, ordforande@akademen.com

Läs också

Kommenteringen är stängd.