Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Lyran i rampljuset

28 sep , 2012, 16.08 Lina

 

En kör är ett tacksamt mål om man snabbt behöver en stor grupp människor till någonting – vare sig det kräver musikalisk talang eller inte. Lyran har under årens lopp fått förfrågningar om allt från servering, radioreklam och statistjobb till konstinstallationer,  tv-publikuppdrag, etikettlimning, statistjobb och bakgrundssång.

Men då Lyran fick äran att få uppträda med självaste Sissel på Finlandiahusets scen (Nordisk vinternatt, 2006) handlade det lyckligtvis om musiken. Kören fick också sätta sin scenutstrålning på prov under uppdraget som bakgrundskör för legendariska Sås & Kopp på gruppens 10-årskonsert år 2003, också den i Finlandiahuset. Lyran och Akademen medverkade också ett år som bakgrundssångare i Robert Wells koncept Rhapsody in Rock. Under körresan till Los Angeles 2005 framförde koristerna en darrande nervös serenad för Esa-Pekka Salonen i hans lilla hemmasal Walt Disney Concert Hall i Los Angeles – den gången lyckligtvis utan publik.

Men än så länge har det inte blivit plågsamt ofta som koristerna behöver vara så starstruck som under mötet med Sissel eller Salonen. Däremot har lyrorna varit med på olika klurigheter som bland annat Radio X3Ms episka Vappen kommer snart. Det är nästan så man blev besviken över att kören inte platsade i den senaste produktionen Drottningen av Åland. Men i stället kan man få se lyror och akademare uppvakta nya finlandssvenskar i kampanjmobben Välkommen med! av hurriksi.fi. Ytterligare två mobbar gjordes i Kampen och i ett trapphus.

Så framtiden får visa var Lyran kommer att synas i framtiden, vid sidan om sina årliga uppträdanden och konserter. Någon superstjärna som behöver körackompanjemang?

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.