Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Sommarkonsert på kommande

23 jul , 2012, 12.04 Lina

 

Lyran inleder snart tillsammans med sin broderkör Akademen förberedelserna inför det populära årliga projektet skärgårdsturnén, mer flitigt kallad ”skärikeikkan” bland koristerna. Den första skärgårdsturnén bar i tiderna iväg till Nötö och Utö år 1993 och till Hitis och Rosala året därpå. Lyran passade då på att använda sin splitternya kördräkt från Kubaresan våren 1991: sjömansklänningen i konstfiber med löstagbar krage, som trots beskrivningen ”One size fits nobody” har nog med känslovärde för att aldrig avskaffas ur Lyrans garderob!

Skärgårdsturnén har sedan dess fört körerna till Västra och Östra Nyland turvis, och det tillhörande samkvämet för sångarna brukar ske på någon modig korists sommarstuga (det är otroligt hur många glada körsångare även den minsta sommartomten kan inhysa om viljan finns). Under de senaste fem åren har Lyran och Akademen dessutom besökt Åland (2008) och Österbotten (2011), och de resorna hörde till de populäraste skärgårdsturnéerna i körernas historia.

Till sommarkonserten satsar körerna på en mer lättsam repertoar, dvs. populärmusik och visor snarare än den konstmusik och nya musik som ju är körernas huvudsakliga, viktigaste satsning under verksamhetsåret. ”Mer lättsam” betyder ändå inte att repertoaren inte skulle locka fram också starka känslor i publikraderna. Ifjol rörde temat Astrid Lindgren både korister och publik till både skratt och tårar.

Och på tal om repertoar är det under skärgårdsprojektet körens duktiga vicedirigenter som svarvar ihop den varma, somriga helhet som publiken får ta del av. Det brukar vara avslappnat och soligt, något som tar vara på det bästa med sensommaren. Välkomna med och njut på Skåldö i Ekenäs den 18 augusti!

Läs också

Kommenteringen är stängd.