Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

38 nordiska körer i Tartu

30 apr , 2014, 13.13 SophieAminoff

  Gallery

Förra veckans torsdag åkte Lyran i väg på Nordisk Studentsångarstämma, NSSS, till Tartu i Estland för fyra oförglömliga dagar. NSSS har ordnats vart tredje år sedan 1987 och Lyran har varit med varenda gång. På programmet står oftast öppningsceremonier, parader, galakonserter och obekväma skolgolv att sova på. Det är en upplevelse. Man ska helst sova så lite som möjligt och njuta av varje sekund som man får vada omkring i denna galenskap som kallas studentkörkultur. Det är frackar och långklänningar, studentmössor och flaggor, skumvin och sång. Och kollektiv eufori.

Denna helg hade Lyran lyckan att få umgås tillsammans med våra två favoritkörer, Akademen och Trondhjems Studentersangforeing (TSS), under samma tak. Detta resulterade i legendariska fester och en vänskap för livet mellan vår fästman TSS och vår broder Akademen. Galakonserten, som brukar avsluta denna studentkörfestival, var inte heller något att glömma. 1200 körsångare stod på scen i en sportarena och sjöng verket ”Sea. Forest. City”, som berättade historien om livet, från vattnet till städerna. Det var ett ambitiöst projekt men resultatet kändes bra och ingen kommer någonsin att glömma våra rastlösa övningar då regissören ville lyfta fram artistiska detaljer som inte alltid gick hem hos 1200 trötta korister. Att tåga in med skorna på notboken kändes extremt ologiskt och röstades snabbt ner. Den artistiska ådran tycks dämpas ju mindre sömn man fått… Men stunden då alla fick i ett forte fortissimo ropa ”Slagt ham!” och skära genom luften med notboken gav lite ny energi.

Efter galakonserten blev vi bjudna på grandios galamiddag med lokala delikatesser och många underhållande dans- och musiknummer. Körerna fick också uppträda till lust och leda och dansgolvet var fullt ända till 05.00. Det var utmattade men lyckliga körsångare som sedan följande morgon tog sig hemåt med båten över Finska viken.

Men ingen paus blir det i firandet, för nu är det Vappen som gäller! Kom och hör Lyran och Akademen sjunga in Valbogsmässoafton på vår traditionella Wallumatiné i Karl XII kl. 16! Skål!

Lyran, TSS och Akademen skålar tillsammans. Foto: Helleke Heikkinen

Lyran, TSS och Akademen skålar tillsammans. Foto: Helleke Heikkinen

/Sophie

Läs också

Kommenteringen är stängd.