Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Syng dig sammen!

30 mar , 2014, 16.18 Carina Frondén

  Gallery

I april denna vår möts närmare 1500 sångare från Norden och Baltikum i sångarglädje i Tartu i Estland då det är dags för Nordisk studentsångarstämma!

Nordisk studentsångarstämma (NSSS) har samlat akademiska körer sedan år 1987, då den första nordiska studentsångarstämman ordnades i Linköping i Sverige under namnet Nordiska Studentsångarmötet. Det var ett försök att återuppliva gamla mötestraditioner från 1800-talet, då manskörer från universitet i Skandinavien och Finland möttes och knöt kontakter – dock ofta snarare i idealistiskt eller politiskt syfte än musikaliskt.

År 1987 deltog Lyran i NSSS i form av en förstärkt dubbelkvartett, men nästa gång studentsångarstämman ordnades år 1990 i Åbo deltog hela kören. Större träffar och internationella kontakter med andra studentkörer var dock inte något nytt för Lyran, som har deltagit i talrika körträffar under decenniernas lopp. Sommaren 1956 hölls den stora finlandssvenska sångfesten i Åbo, då Lyran inte deltog som förening men knöt kontakter med Bergens Kvinnelige Studentersangforening, vilket resulterade i en inbjudan och en resa till Norge! Resan till Oslo och Bergen via Stockholm var någonting alldeles speciellt för lyrorna, som kanske aldrig hade varit utomlands förut. Lyran Ull-Britt berättar om känslorna efter resan:

Dagens studenter kan knappast förstå hur mäktig en sådan resa var för oss lyror. Åtminstone för mig var det den första resan med Stockholmsbåt, den första nattågserfarenheten och den första restaurangvagnslunchen. Det var hög klass på serveringen på den tiden. Vita dukar och bestick av ”restaurangsilver”, artiga kypare i vita rockar och en frestande menu. Vi tog Bergenbanan från Oslo och jag har fortfarande emballaget till flatbrödet från Norsk Spisevognsselskap i behåll.

Sedan år 1987 har NSSS arrangerats i princip vart tredje år och har med åren utvecklats och vuxit.
För dagens lyror är det knappast den första resan med Estlandsfärja men det oaktat stiger spänningen definitivt i lyrleden inför NSSS i Tartu!

”Syng dig sammen, Sangerskare, i et enigt Tonevæld!”

Källor:
http://nsss2014.ut.ee/newsletter
http://www.liu.se/music/nsss/history
UPP att söka framtiden. Akademiska Damkören Lyran 50 (1996)
”Skatter som dölja sig bland vår svenska befolkning” En studie kring insamling av folkkultur i Svenskfinland 1848-1890 (Frondén 2009)

Läs också

Kommenteringen är stängd.