Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Fackeltåg och förberedelser inför julkonserten.

8 Dec , 2013, 21.14 vicetooni

 

På självständighetsdagen deltog Lyran som vanligt i studenternas fackeltåg som ordnas av huvudstadsregionens studentkårer. Tåget började vid Sandudds begravningsplats och fortsatte genom Helsingfors mot Senatstorget, där representanter för studentkårerna höll tal som varvades med sång av studentkårernas manskörer. Vanligtvis går tåget förbi en vinkande president, men i år fick vi sjunga för det inpaketerade slottet istället. Fackeltåget var som vanligt ett stämningsfullt evenemang med mycket sång då tåget gick genom Helsingfors, stora ord om historia och framtid på Senatstorget, och en fin känsla av studentgemenskap.

Foto: Jennie Bergman

Julkonserterna närmar sig med stormsteg och både övningarna och förberedelserna är i full gång. I år får vi sällskap av Ylioppilaskunnan soittajat på konserterna. Ylioppilaskunnan Soittajat (YS) är Helsingfors universitets studentkårs symfoniorkester och består av nästan hundra instrumentalister. Orkesterns rötter sträcker sig tillbaka till 1747 då Finlands äldsta alltjämt verksamma orkester Akateeminen Kappeli grundades vid Kungliga Akademien i Åbo. År 1926 organiserades orkesterns verksamhet om, och Ylioppilaskunnan Soittajat grundades. YS uppför minst två stora symfoniverk per år och uppträder regelbundet på akademiska tillställningar och andra evenemang. YS uppträder också i mindre sammansättningar som kammarorkester, salongsorkester, samt stråkkvartetter och andra smågrupper.

YS leds idag av Mikk Murdvee. Han har studerat violin vid Estlands musikakademi 1998-1999 och fr.o.m.1999 vid Sibelius-Akademien under ledning av Mari Tampere-Bezrodny. Murdvee har kompletterat studierna på många framstående violinisters kurser. Sin A-examen i violin tog han år 2005 med utmärkta betyg. Åren 2002–2007 studerade Mikk Murdvee på Sibelius-Akademiens kapellmästarklass, under bl.a. Leif Segerstam, Atso Almila och Jorma Panula. Murdvee har lett flera orkestrar i Finland, Estland och England.

Tänk att det är bara en knapp vecka kvar till den första konserten!

Gemensam övning med Akademen och YS. Foto: Antonia Aalto

//infotooni

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.