Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Jubelfest med 600 sångardamer

13 okt , 2013, 16.49 Lina

 

Musikhuset i Helsingfors var sprängfyllt av kvinnoenergi när Finlands Svenska Damkörsförbund firade 25 år i går, lördag 12.10. Dagen inleddes med övningar, både i sång och i att förlytta sig smidigt inne i Musikhusets konsertsal, och avslutades med festbankett i uppsluppen stämning.

Konserten började högtidligt med förbundets lystringssång och förbundsdirigenternas nummer och fortsatte med de regionala storkörernas program. Lyran och systerkörerna Eviva, vars sångare till stor del är tidigare aktiva lyror, och Florakören, samt den skickliga Ålandsensemblen Flera röster uppträdde separat. Konserten kryddades dessutom med solosång framförd av Tove Åman. Alla körer bidrog med den musik som får dem att vilja sjunga i kör, och festen började redan då den första sången slogs in. Feststämningen blev så intensiv mot slutet att en herreman ur publiken vågade sig upp på scen för att ta några befriade danssteg med evenemangets konstnärliga ledare!

Det är inte varje sångare som får chansen att uppträda Musikhusets konsertsal, allra minst i en storkör på nästan 600 pers. Så vi var minst sagt ivriga och glada över att delta i det hela och dessutom få en egen liten del av programmet för att framföra tre underbara körstycken som betyder mycket för oss. Känslan att stå mitt i publiken och blicka ner över scenen där vår dirigent står i kägelljuset och sjunga den hypnotiska Enigma, eller att omringad av 50 sångarsystrar få sjunga ett varmt forte uppe på scenen i And I saw är minnen vi kommer att ha med oss länge.

Kvällens bankett knöt ihop hela paketet: de inblandade tackades kors och tvärs, sången skallade, och mat och dryck värmde mage och strupe. Lyran satt med sina sångarsystrar i Florakören och avslutade kvällen med gemensam sång med studentkörerna och Eviva. Lyran tackar FSD för en oföglömlig dag och siktar vidare mot följande projekt, nämligen en konsert med kittlande intressant nordisk körmusik i Tyska kyrkan lördagen den 2 november kl. 18.00!

 

Lyran och Jutta Seppinen på FSD:s 25-årsjubileum. Foto: Andrew Taylor

Läs också

Kommenteringen är stängd.