Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Självständighetsdag bland studenterna

7 Dec , 2012, 14.05 Lina

 

Lyran har i många år deltagit i studenternas fackeltåg under självständighetsdagen, så även detta år. Evenemanget lockar årligen tusentals studenter som i klungor av nationer, studentkårer, ämnesföreningar och musikkorporationer marcherar från uppvaktningen vid hjältegravarna i Sandudd till Senatstorget. Där håller stadsdirektören och cirkulerande studentkårer tal, och de akademiska manskörerna bidrar med fosterländsk sång. Stämningen är högtidlig; fötterna fryser och kinderna sticker efter vandringen men det är härligt stämningsfullt att få se fanbärarna uppställda framförDomkyrkan och stå tyst bland facklorna och lyssna en stund.

Talarna brukar titulera studenterna ”fosterlandets och framtidens hopp”, en inte helt lätt titel att axla. Men nog känns det som att också Lyrans representation, fast den ofta under fackeltåget är liten men naggande god, ändå kan bära en liten del av det ansvaret. Man kunde kanske tycka att det är mindre viktigt i det stora fosterländska sammanhanget med en förening som fostrar ”skönsjungande damer” med högskoleutbildning. Men vi är också en studentgemenskap, en kulturgemenskap, en kvinnogemenskap, en sångargemenskap och en svenskspråkig gemenskap – väl kryddad av våra många språkbadande medlemmar genom tiderna och våra gästsångare utomlandsifrån. Och gemenskap, samarbete och nätverk är ju inte helt obetydliga resurser.

Så Lyran kunde igår på självständighetsdagen bidra med ljudande damkörssång i fackeltåget, en inte helt enkel bedrift i en skara på några tusen. Vi hoppas att alla hade en fin helgdag och siktar vidare mot lussetider och julkonsert!

Bild: Henric Öhman

Bild: Henric Öhman

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.