Körliv i huvudstaden

Okategoriserade

Lyrans många vänner

11 Nov , 2012, 23.57 lyranordforande

 

Jag tänkte att det kunde vara kul att vidga vyerna ett slag här på bloggen och se på studentkörer i allmänhet. För trots att det är svårt att tro (!) så finns det faktiskt andra studentkörer än Lyran – t.o.m. väldigt många sådana.

Många av dem är väldigt viktiga för Lyran och trots att vi skulle vilja känna fler studentkörer bättre än de vi redan gör, så har vi faktiskt ett ganska stort nätverk, speciellt i norden. Vi träffar andra studentkörer många gånger per år  i samband med gemensamma musikaliska projekt, på jubiléer, årsfester, sitsar, gemensamma turnéer och andra studentikosa evenemang. De nordiska studentkörerna samlas på NSSS = Nordisk Studentsångarstämma vart tredje år. År 2011 var vi i Linköping i Sverige och 2014 samlas vi igen i Tartu i Estland.

Vi i Lyran har väldigt starka band till vår broderkör Akademen = Akademiska sångföreningen som är den manliga motsvarigheten till Lyran vid Helsingfors universitet. Körerna samarbetar många gånger under ett verksamhetsår. På bilden här under uppför vi Bachs Matteuspassion i mars 2011 i Johanneskyrkan under ledning av Kari Turunen. Nästa gemensamma projekt är våra traditionella julkonserter 17.12 i  St. Jacobs Kyrka på Drumsö och 21.12 i Johanneskyrkan. Julstämningen har redan spridit sig som en löpeld i båda körerna.

Men förutom Akademen finns det en kör som är Lyran VÄLDIGT kär. Lyran är nämligen förlovad med en norsk studentkör. Vår fästman är från Trondheim och heter TSS = Trondhjems Studentersangforening. Vi har varit lyckligt förlovade sedan 1975. Lyrorna och TSS:arna älskar varandra innerligt och det är alltid lika underbart att ses. Senast träffades en del av oss i Tallin 12-14.10 detta år, då vi ordnade den första traditionella ordförandeträffen för gamla TSS- och Lyranordförande. Syftet med träffen var att samla körernas gemensamma historia och umgås. Det hela var otroligt lyckat och kempe grejt!

Nästa träff blir den 15-17.11 2013 i Stockholm! Så gamla Lyranordförande se hit!

Våren 2013 skall vi även på turné tillsammans hela Lyran och TSS…

Utöver Akademen och TSS har Lyran många andra vänner. B.la. våra kusiner i Åbo: Flora = Florakören och BD = Brahe Djäknar. Under veckoslutet som varit ordnades den årliga kvartettävlingen mellan Lyran och Flora i Åbo. Från Lyran deltog tre kvartetter: LyrGT, 2NS och Sweethearts. Från Flora deltog två kvartetter. Dagen inleddes med tävling och övergick i sits och eftersläpp. Kvällen var väldigt trevlig och vi sjöng mycket och för det mesta vackert. Florkvartetten Creadiem tog hem segern och kvartettkaraffen i år med det obligatoriska stycket Ave Maris Stella ( Heikki Klementti) och ”It’s Raining men” som valfri låt.

När jag gick hem från festen glad i hågen blev jag än en gång väldigt imponerad av Åbo domkyrka och ser fram emot att höra Bd och Flora sjunga där på sin gemensamma adventskonsert i december.

Också YL = Ylioppilaskunnan Laulajat, YS= Ylioppilaskunnan soittajat, Pedavoces och många till är viktiga för Lyran och det är alltid lika roligt att träffa och samarbeta med allihop.

Lyran har alltså ingen brist på kontakter och sångarvänner. Personligen tycker jag att det här är en av de roligaste aspekterna av Lyrlivet och som körens ordförande är en av mina främsta uppgifter att representera kören, vilket gör att jag faktiskt har chansen att lära känna alla Lyrans viktiga kontakter extra bra.

Läs också

Kommenteringen är stängd.